More Than Skin Deep

An impressive new facility in Toronto makes aesthetics an integral part of its vision for health care.

(page 1 of 2)

The Bridgepoint Active Healthcare campus includes both a LEED-certified, state-of-the-art facility (above), and a spectacularly renovated historic building, the nineteenth-century Don Jail.

Courtesy Tom Arban

We all know beauty is good for your soul, but it may be even better for your health. That’s the idea behind Toronto’s new Bridgepoint Active Healthcare campus. The exquisite $380-million complex, which opened last June, represents a radical departure from the sort of hospital architecture with which we have lived—and died—for decades. Gone is the notion of the hospital as a place apart, isolated from the world beyond. Today, it has been consciously connected to the larger community. It wants to be fully a part of things, a continuation of the neighborhood in which it sits.

“Bridgepoint is connected to the broader community at a fundamental level,” explains architect and Stantec vice president Michael Moxam, whose firm partnered with three other  practices­—KPMB, Diamond Schmitt Architects, and HDR—for the massive project. “That means through transparency, views, pathways, entrances, and exits. We want people to be able to see activity and hear the hum of life.”

The nineteenth-century Don Jail now serves as the hospital’s administrative center.

Courtesy Tom Arban

The ten-story mirrored-glass-and-steel structure occupies the site of an early 1960s palliative care facility in a leafy downtown neighborhood. It sits next to the 1865 Don Jail, now magnificently remade as Bridgepoint’s administrative center. Outside as well as in, the hospital looks more residential or commercial than institutional. More than anything, that’s due to the preponderance of windows, which gives it an unexpected exuberance.

As it turns out, however, those same windows are the hallmark of the twenty-first-century health-care complex. Indeed, there are exactly 464 pop-out windows—one for each bed. They are large—almost floor-to-ceiling—openings filled with ultra-transparent low-iron glass. Because the facility sits on the edge of one of Toronto’s largest green spaces, the views are generally splendid. In fact, the park now reads like an extension of Bridgepoint, as if they were both part of a sprawling urban estate. A series of rock-faced terraces encourage locals to wander past the building, and even stop for a coffee at the ground-floor cafeteria. Similarly, it allows patients easy access to the green expanse at their doorstep. Bridgepoint’s large therapeutic pool is separated from the park by nothing more than a glass wall.

Edit ModuleEdit Module

Add your comment:
Edit Module
Advertisement
Edit Module
Advertisement
Edit Module
Advertisement
Edit ModuleShow Tags Edit Module
Advertisement
Edit Module
Advertisement
Edit Module
Advertisement