Landscape and Light Drive This Home Renovation in the Judean Foothills

The architecture firm Studio Corinne designs a bold, light-filled villa featuring breathtaking views of the vast valley below.

Architect Corinne Levi let light and views pour into the living space of the renovation in Moshav Karmei Yosef, Israel, by eliminating partitions or making them transparent. All photos courtesy Marvin Windows and Doors.


At the skirts of Israel’s Judean Foothills lies Moshav Karmei Yosef, a fertile valley of vineyards, olive groves, and fruit orchards. It is here, among such dramatic terrain, that the architecture firm Studio Corinne designed a bold, light-filled villa, featuring breathtaking views of the vast expanse below.

At the helm of the renovation project, principal architect Corinne Levi worked closely with the client, a family of six who’s held the property since the 1970’s. “The owners came to my office seeking what was effectively, an ‘extreme makeover’ of their home,” Levi recalled. The designer envisioned two-stories of light-filled space, giving the vista pride of place with two-story high, floor-to-ceiling windows by Marvin Windows and Doors.

With visibility and transparency as guiding principles, Levi created an expansive living area by raising the lowest level in the original three-story structure, thus letting views of the landscape generously pour in through the rear-facing wall of glass. Cutting across this framed terrain, a picture-perfect staircase—in black concrete, trailed by a barely visible, frameless glass pane banister—connects the two floors.

By keeping spaces broad and unburdened by partitions, Levi aimed to lend flexibility to the home, making it easier to adapt rooms as the family required. To delineate spaces in other ways, the architect used an array of finishes. Large living areas, for example, are trimmed with deep ebony-hued window frames and doors, whereas more private rooms—bathrooms and bedrooms—were left in their natural pine finish.

The project was not without challenges, Levi reflected. “Large windows certainly enhance the open space and dialogue with the surroundings, but they can also result in a lack of privacy and overexposure to the outside.” The solution for privacy came in the form of window shades while Marvin’s LoE2 argon-filled windows minimized the impact of passive heat gain and loss.

Levi says she found the project’s challenges easy to overcome, given the resources at her team’s disposal. “Based on years of experience and quality products, she said, “Marvin Windows give architects the ability to design aesthetically stunning spaces while keeping full functionality of the space.” In the end, the villa was the result of true synergy between the client’s intimate relationship with the land, the architect’s vision, and Marvin’s ability to bring that vision to life.


The rear facing wall of glass connects the villa on a hill to its immediate surroundings.


A blackened, bare concrete staircase with glass railing connects the two levels of the interior.


The swimming pool, located on the edge of the property, gives the sense that the water is “spilling” into the valley.


Article produced in partnership with:

Categories: Residential Architecture, Sponsored

Comments

comments