Set Upon a San Francisco Hill, This Midcentury Renovation Feels Like a Cabin in the Woods

Feldman Architecture remodeled and refreshed a 1964 dwelling in the city’s Cole Valley, clarifying its floor plan and reconnecting it to the outdoors.
Feldman Architecture San Francisco Midcentury renovation

The renovation of this San Francisco house used its challenging topography to its advantage, creating a series of new outdoor spaces, including a fire pit, lounge, and garden. Seen here is the new kitchen, which connects to an outdoor lounge via an also-new deck. Courtesy Joe Fletcher


Welcome to Twin Peaks, population: two.

No, not David Lynch’s cult TV series, but rather, a recently remodeled midcentury home in San Francisco’s Cole Valley neighborhood. The project earned its name from its location directly below the Twin Peaks, two prominent hills that offer some of the best views San Francisco has to offer.

Designed in 1964 by architect Albert Lanier, the husband of renowned sculptor Ruth Asawa, the house was remodeled last year by San Francisco–based Feldman Architecture to suit its new resident’s more contemporary tastes.

The client—a San Francisco-based business woman—initially approached Feldman with a small list of things she wanted to change about her house, like nails sticking from old floors, a staircase in dire need of an update, and Douglas fir ceilings that had yellowed with age. A first round of interventions included new white oak floors and staining the ceilings a neutral gray, however, those initial adjustments soon spiraled into a larger project.

The new goal was to fundamentally reimagine the house’s layout, creating more open interiors that better connected to the adjacent, sloped backyard. The architects found a solution that could solve both problems: they relocated the house’s staircase to the rear wall, closer to the backyard, opening up the main floor plates. The kitchen was also moved to the rear, where a new deck created an easy connection to the yard.

Feldman Architecture San Francisco Midcentury renovation

The residence’s stairs run from the first floor foyer to third floor. A custom-made wood screen filters in natural light and provides privacy. Courtesy Joe Fletcher


The new bridge between the kitchen and the yard created a sheltered space beneath it. The project’s landscape design firm, Monterey, California–based Bernard Trainor + Associates, saw an opportunity for a bonus amenity. “Instead of having a dark, cobweb-filled space, they suggested making the space under the bridge a spa space for the master bathroom,” says Lindsey Theobald, the architect from Feldman Architecture who led the home’s redesign.

Feldman Architecture San Francisco Midcentury renovation

The space under the kitchen deck was turned into a tranquil spa, complete with a cold plunge and outdoor shower. Courtesy Joe Fletcher


The project ultimately transformed the site’s challenging topography into an enormous asset. “We wanted to retain the cabin-y feel because it is such a unique site in San Francisco…it feels like you’re in a cabin in the woods in the middle of the city,” says Theobald.

You may also enjoy “A ’90s-Era Mexico City Residence is Reimagined as a Stunning Retreat.”

Categories: Architecture, Residential Architecture

Comments

comments